Сторінки

30 черв. 2011 р.

Вінець Стримби



Міжгірський район, с. Колочава, г. Стримба 1719м.

Для перегляду слайд-шоу клацніть на фото, наведіть курсор на верхню частину картинки. Або інший варіант:

Так би я назвав цей кільцевий маршрут стежкою, яка обходить всю Стримбу. Це особлива гора. Серед звичних закарпатцям полонинських гір вклинений пік з довгими язиками каміння та жерепу. Це горганська гора. Ще одна особливість Стримби - це чиста гора. Тут нема доріг, нема промислового збору яфин і тому нема сміття. Жахливі вирубки на щастя пішли сусідніми долинами.

Піднімалась наша група з 5-ти чоловік з долини Сухара, майже в кінці села. Спочатку довгий відріг з пасовищами, потім крутий підйом лісом.




На виході з лісу стежка розходиться. Вправо йде головний маршрут на Стреминос, а ми пішли прямо. Ця стежка привела би нас на Чорториї (Чорторий), північне крило Стримби. Там є вода (струмок тече всього метрів 60 і йде в землю) і захищене місце під стоянку. До гребня хребта близько 3-4 хвилини і звідси вигідно ходити на вершину без груза. Та ми вирішили знайти на свою голову пригоди. Нижче вершини є складені з каменю тури. Ось туди і пішли по західному ребру, щоб побачити що це таке. Довелося побігати по гострих каменюках, а це заняття небезпечне, та ще й взяти штурмом чотири кордони жерепа. Тури складені на місці військових укріплень, поруч є окопи.


В 17,00 були на горі і за пів години на Чорториях. Місце стоянки повернуте на захід, тому тут чудовий захід Сонця.



На наступний день продовжили рух навколо Стримби до Стреминоса. На східних схилах є ще одне хороше джерело. Під Стреминосом є скелі, але ми не йшли до них. Під самим куполом Стримби стежка розходиться. Повертає вправо, траверсує схил і трохи спустившись ребром на Брадолець знову траверсує на той схил, яким ми піднімались. Краєвиди кругом шикарні. Стримба - красуня.

Ще фотографії.










До теми. Що знаходиться поруч:
Повна інформація про Теребльо-Ріцьку ГЕС І.Меліка

Немає коментарів: