Сторінки

21 лип. 2017 р.

Токай та Земплін

Велоподорож: Малі Селменці - угорське місто Шаторальяуйхей - Словацьке
Нове місто - Токайська Бочка - Цейков - Велкі Капушани - Селменці. 86 км.
Трек https://www.alltrails.com/explore/map/selmence-sarospatak?u=mПригоди почалися на кордоні. Мене хотіли завернути за бекон і сир, а Оксаниного Богдана за відсутність підтвердження до біометричного паспорта. Але все обійшлось трохи з нервами, та
нас пустили. Отже повертаєм на Прукшу і зрізаєм через чарівний дубовий ліс на Черну над Тісов. Перший мостик через Латорицю.


Ще один міст через залізницю і ми на вокзалі за 35хв. до поїзда. Це 15 км. Сідаєм в чудові мягкі вагони. 10,05 (еврп.часу) відправлення, вартість 1,62 +за велік 1,50.
В 10,45 виходим в Словенське Нове місто і потрапляєм в 100% венгрію до Шаторальяуйхей проїхавши 500м. Ми на окраїні Токаю та Земплін.
Перша ціль винні погреби Zsólyomkai pincesor
“Льохи Zsolyomka - який був побудований між 1200s і 1400s .Підвали розташовані біля пагорба Магас, а також на гору Szár, по обидва боки потік Zsolyomka. Дуже красива природне середовище, свіже повітря лісу, що оточує область, , а і спеціальні вина, які можна спробувати в льохах.
приємним пунктом призначення для туристів, які хотіли б, щоб дістатися до угорської Голгофи, Національного прапора - які також є унікальними в Угорщині і може бути досягнуто звідси - і до каплиці, довколишнє місце паломництва так само.
майже 30 підвалів; відвідувачі можуть побачити це для себе теж, і можуть також спробувати сусло, 

сік винограду.
Стало традицією, що Асоціація льохах «Zsolyomka», місцева влада і державні установи Sátoraljaújhely організувати день «відкритих льохів ZSOLYOMKA» до 28-го жовтня - / день Симона Іуди, початок винограду урожай в Токаї-Hegyalja-, включаючи традиційний забій свині і культурні програми.” http://zempleninfo.eu/index.php/en/...


Далі підйом на Голгофу. де знаходим стовп Мукачева і Ужгорода. Не забувають угорці про рубіни своєї корони. Піднімаємся до Зіплайна. Троса для спуску перекинуті з одної гори на іншу.



Оксана і Міла ідуть кататись. Туди і назад 2200 форінтів - 200грн. поруч з фунікулером гарна полянка.
Далі вирушаєм назад на Словацьку сторону до виноградників. Втратили час на Зіплайні, тож викидаєм з маршруту винні підвали в Вел.Тирні. Ось попався по дорозі один льох. Їдем до
Токайської вежі, чи бочки. Виноградники чудові. Села доглянуті і акуратні з запахом квітів і
трави. Мабуть всі змагаються за найгаршіше. набирали воду - так хазяйка бідкалась, що погано покошена трава.
Бачила б вона деякі наші сільські дороги з навозом.


Далі через перевал спускаємся в симпатичне село Цейков. Перекусили в ресторані Газдівський дім агро ферми SKARABEUS AGRO в селі Велке Рашковце. Поруч знаходиться музей мототехніки. Потім пішла досить скучна дорога до кордону.
Що варто ще побачити в тому райні
1.Veľké Raškovceмузей мототехніки.
http://www.pdskarabeus.sk/gazdovsky...
2, Пивниці Велк.Тирніhttps://www.ostrozovic.sk/ 3, Заповідник Медер-гора.http://anp.nemzetipark.gov.hu/megye... 4 Замок в Шарошпоток http://www.rakoczimuzeum.hu/index.p..., Замок Фюзер http://fuzervar.hu/index.php/hu/ 6, палац Каройі( Füzérradvány, Kossuth Lajos u. 4, 3993 Угорщина )