Сторінки

12 квіт. 2011 р.

Невідомі Карпати – водоспад Юнтур

Невідомі Карпати – водоспад Юнтур.
Чи є в Карпатах потаємні місця? Я впевнений, що багато. Наприклад,  зовсім немає інформації про цей надзвичайно гарний каскад водоспадів. Мова піде про Закарпаття, Перечинський район, гора Полонина Руна. Всім відомий водоспад Воєводін. Про те мало хто знає, що на лівих притоках однойменної ріки є цілий каскад водоспадів. Найбільший з них відомий серед Ужгородських туристів, як Юнтур. Це важко доступні місця. Тому туди ще не дібралися джипи та квадроцикли. Попереджаю: там нема стежок, сильні буреломи, хащі, скелі, яри, повний набір для екстремального пішохідного туризму. Отож зважайте на свої фізичні можливості. Тепер про маршрут, який я проклав.



Точка 1 . Старт. За рибниками, де закінчується асфальт, по хорошій дорозі наліво. Задача дійти в точку 2 на Руна-Плай. Далі переходите через потік Воєводін(точка3) і по полонині в точку  4. Це початок потрібного нам струмка. Пошукайте невеликий каньйон. Весною він заповнений снігом і там можна знайти тунелі.

 Далі вниз по струмку і на границі лісу знаходиться перший водоспад „Холодний душ”(точка 5). Це умовна назва. Справжні назви на цій місцевості не довідався.


Холодний душ для Володі.
Продовжуєте рух по лівому (по течії) березі струмка. Увага!!! Тільки по лівому березі.
Ось тут і починаються сама складна частина маршруту. Вам зустрінеться багато невеликих (1-2 метрових) водоспадів. Приблизно за 40 хв. до Воєводіна (він в точці 6) ви вийдете на Юнтур. Прямовисна частина має біля 8-ми метрів висоти, а далі каскадами вода падає ще на 20м.

Я на фоні Юнтура

Точка 8 це  Садиба Рогача Романа Васильовича. Між точками 6 і 8 - 4км. Швидше дібратися до Юнтура в зворотньому напрямку. В точці 7 теж є 4-х метровий водоспад. Зверніть увагу, що він на іншій притоці. Найкращий час подорожі квітень - початок травня. Тривалість маршруту 9-10 годин. Рекомендую побувати тут фотографам.

Тепер проклали хорошу автомобільну дорогу до електростанцій та греблі. І легший шлях до Юнтура на треку нижче. Частина треку на фото:


Більше:

Рекомендую подивитись відео.   

8 коментарів:

zhvlnts сказав...

Добрый день. А можно у вас GPS-трек попросить?

Пішті сказав...

Скажіть будь ласка Юнтур буде на середньому струмку?

Ігор Данчевський сказав...

Додав трек. Там точні координати. Перейдіть на http://www.gpsies.com/map.do?fileId=mdrjjxzzyfvddnxa

Jonny сказав...

Здравствуйте!=)
Спасибо за ваш блог!) Очень интересно мне почитать. Скажите пожалуйста как я могу попасть по такому пути как у Вас если я живу в отеле Словянка http://slovyanka.com/ Мне нужно точно знать маршрут. Спасибо за внимание, ожидаю ответа!

Jonny сказав...

Добрий вечір! Дякую за Ваш блог!

Ігор Данчевський сказав...

Добрый день Артур.Вернулся с отпуска и отвечаю на Ваше письмо.
Словянка єто Славское?
Далеко.
На Юнтур нет дорог. Ехать в Турью Поляну, Закарпатье до последней електоростанции, потом пешком по GPS
Всего наилучшего.

Unknown сказав...

На останній карті з треком видно що до Юнтура є стежка від водоспаду Воєводин і йде вона по правому березі. Я був там 31.08.2018 і за 10 хв піднявся по тій стежці від місця впадіння тої притоки у Воєводин. Спуск зайняв до 5 хв. Вийшовши до водоспаду можна перейти на лівий берег, звідки ви і робили фото. Чесно кажучи не розумію для чого йти таким складним маршрутом по дикому лісі, якщо є протоптана стежка, котра ще й на картах позначена.

Ігор Данчевський сказав...

Поясню чому так ходжу я. Тому що водоспад цікавий ранньою весною. А потоки там дуже бурхливі, перейти проблематично, а постояти під водоспадом можна тільки на лівому березі. Тобто вам треба зробити 2 повноводні переправи і 2 назад. Додайте, що в цей період лежить сніг і правий північний берег завалений круто. а в інший період згоден описаний вами варіант краще.